obchodní akademie český těšín

Návštěva estonské delegace

Prostřednictvím projektu PASCH jsme v oblasti výuky německého jazyka dostali příležitost navázat kontakt a spolupracovat na projektech společně s kolegy z východní Evropy. Na tematickém literárně-výtvarném workshopu „Moje vnitřní já“ se podílel tým studenů třídy 3.B OA Český Těšín společně s estonskou státní školou NARVA VANALINNA RIIGIKOOL.

V adventních dnech jsme v rámci ukončení společného projektu měli možnost na naší škole přivítat vzácnou návštěvu – delegaci žáků a učitelů – v čele s koordinátorem estonského Projektu PASCH a učitelem německého jazyka Andreiem Rožinovem.

Goethe Institut v Estonsku podporuje výuku německého jazyka od 7. ročníku, mj. se tato škola již sedmým rokem účastní tradičních aktivit, soutěží a projektů souvisejících s celosvětovou sítí škol PASCH.

NARVA VANALINNA RIIGIKOOL reprezentuje 12letou školu gymnaziálního typu, s rozšířenou výukou jazyků (estonština, ruština, angličtina a němčina).

Naši hosté zhlédli nejen blízké okolí měst Cieszyn a Český Těšín, ale i prostory naší školy. V hodinách němčiny pak prezentovali našim žákům reálie ze školního života v Estonsku, přiblížili nám město Narvu, které najdeme v nejvýchodnějším místě Estonska, na okraji Evropské unie.

Bylo nám ctí a… někdy – někde opět AHOJ!

PS: Máte-li zájem dozvědět se něco více o městě, které je Českému Těšínu tolik podobné, čtete o našich „erasmovských“ zážitcích ve speciálním vydání MATESa (viz červen 2023).

Mgr. Lenka Schajerová