obchodní akademie český těšín

Lyžařský kurz 1.ročníků poprvé v Alpách!

O čem jsme několik let jen snili, se stalo skutečností. Rapidní zvýšení cen energií vedlo nutně k nárůstu nákladů na vleky, dopravu i ubytování. Po srovnání nabídky pro lyžařský kurz v našich oblíbených Jeseníkách a lyžování v rakouských Alpách byl cenový rozdíl s ohledem na nabízené podmínky minimální, proto byla volba jasná. Historicky poprvé vyrazili studenti OA lyžovat do rakouského Stuhlfeldenu v oblasti Kitzbühel.

Po noci strávené v autobuse a lehké snídani jsme s příslibem skvělé lyžovačky vyrazili kabinkou vzhůru k rakouským vrcholům. Ačkoli zelená krajina dole ve vesničce tomu nenapovídala. V necelých dvoutisících metrech nad mořem nás přivítala mlha a jen těžko jsme rozeznávali hranice sjezdovky. S postupem času se počasí změnilo a sluníčko nám ukázalo místní hory v celé jejich kráse. Ve skupinkách podle svého uvážení a lyžařských zkušeností trénovali žáci pod vedením svých instruktorů.

Každým dnem se naše sjezdové oblouky zdokonalovaly a byli jsme si na svahu jistější. Úplní začátečníci museli překonat svůj strach a naučili se bezpečné jízdě. Pyšní sami na sebe sjížděli sjezdovky označené modrou barvou, která označuje nejmírnější svah. Kdo tam byl, však dobře ví, že ve srovnání s našimi horami, toto úplně pravda není. Rakouské sjezdovky jsou příkřejší, nehledě na barevné označení. Pokročilí lyžaři zlepšovali techniku při různých cvičeních s hůlkami i bez nich, a troufli si nejen na červené trasy, ale někteří zvolili i ty nejtěžší černé!

Nejen lyžováním jsme trávili náš čas, večery patřily stmelování kolektivu a společným hrám, při kterých se žáci blíže poznávali napříč všemi třídami 1. ročníku. Poslední večer proběhla společná diskotéka a karneval v maskách.

Našich pět společných dnů uteklo velice rychle. Poznali jsme vlastní fyzické hranice, užili si skvělé lyžování za různorodých podmínek, za sluníčka, v mlze, sněžení i větru a zažili spolu spoustu legrace se spolužáky. Vznikla nová přátelství a možná i něco víc…

A co dodat na závěr? Několik rad, které nás kurz naučil:

1. Když si vyměníš bundu, zkontroluj, jestli v ní máš skipas!

2. Poznej dobře tvoje věci, ať nebereš lyžáky spolužákům, nebo dokonce instruktorům!

3. Na vrcholu lanovky vystup, jinak pojedeš dolů a zase zpátky nahoru, a to ti zabere spoustu času (i 30 min navíc)!

 

Mgr. J. Sikorová