obchodní akademie český těšín

Kapuce od mikiny

Představuje nejen titul souboru 15 autorských povídkových textů pro mládež, ale i pojmenování čtenářské dílny, kterou absolvovali naši nováčci v rámci Projektu Celé Česko čte dětem.

Kolektiv studentů třídy 1.A analyzoval literární text Viktorie Hanišové: TO NECHCEŠ. Originální text současného světa a problémů náctiletých, s jehož klíčovými motivy /konzum, šikana, odloučení rodičů, přátelství/ se mladí čtenáři měli možnost identifikovat.

Nová forma kreativního workshopu opravdu zaujala a nejednalo se pouze o jednorázovou akci. Vzhledem k tomu, že škola získala celou výukovou sadu pro školní knihovnu, máme proto možnost obohatit a rozvíjet čtenářskou gramotnost i v dalších hodinách mateřského jazyka. 

Čtivé moderní texty se věnují palčivým tématům současnosti, například šikaně, hendikepům, závislostem, materialismu či předsudkům, ale i čestnosti a tématům vnitřní svobody, zodpovědnosti, empatie či laskavosti. 

Obsahují zkrátka všechno, co nám umožní pochopit svět dnešních teenagerů … jejich smutek, hněv, strach, žal, ale i radosti, sny, tužby a lásky.

„Mohli bychom si to zopakovat,“ jsou slova hodnocení jednoho z účastníků workshopu, a to je výpovědí, která je pro nás učitele pochvalou i velkou výzvou.

Mgr. Lenka Schajerová