obchodní akademie český těšín

FANTAZIE JAKO NÁSTROJ VNÍMÁNÍ

Návštěva literárně vzdělávacích programů pro středoškolskou mládež, tzv. COOLturních hodin českotěšínské literární kavárny a čítárny Avion, dlouhodobě patří k tradičním aktivitám studentů naší školy.

I tentokrát jsme se stali součástí přednášky prof. Pavla Hoška, Th.D, která byla věnována životu a dílu  proslulého autora fantasy literatury R. R. Tolkiena. V podání významného religionisty a pedagoga Karlovy univerzity, jsme zkoumali svět fantasy literatury, analyzovali literární tvorbu oblíbeného autora.

Nadšenci tolkienovské tematiky pod odborným vedením odkrývali fantazii jako nástroj pro vnímání skrytých rovin skutečnosti a měli možnost objevovat i duchovní zdroje literární tvorby žánru fantasy.

Totiž v pohádkových příbězích kouzelného světa trpaslíků a elfů, odehrávajících se ve Středozemi, lze toho najít mnohem víc, než si myslíte,

K rozvoji žáků v oblasti čtenářské gramotnosti přispěla mj. i kniha „Sloužím Tajnému ohni“, která se stala vítaným dárkem pro zainteresované účastníky besedy.

Mgr. Lenka Schajerová