obchodní akademie český těšín

Spisovatelé do škol

Projekt v rámci čtenářské gramotnosti – Spisovatelé do škol

dopřál našim studentům prožít zajímavé chvíle s básníkem, žurnalistou a redaktorem literárního časopisu HOST, Radkem Štěpánkem.

Mladý a talentovaný autor patří k zakladatelům žánru současné české environmentální poezie. Pilířem jeho tvorby je láska ke krajině a všem formám života v ní, ale i starost a bolest tam, kde krajina trpí. Štěpánek, v tvůrčím projektu tzv. přírodní lyriky, vidí krajinu nejen jako básník, ale i jako vystudovaný environmentalista a jako člověk, který pochází z venkova a v přírodě se naprosto přirozeně pohybuje od raného dětství.

Je autorem 9 sbírek, které obsahují básnické skladby či básně v próze. Ukázky z jeho tvorby jsme měli možnost vyslechnout v autorském čtení, které doplnilo básníkovy úvahy o životě kolem nás a významu poezie v současné době. „Poezie je živá věc a já se snažím o to, aby žila i mimo mé knížky“, poznamenal a uvedl, jak je důležité i v dnešním hektickém světě hledat poezii života v běžných každodenních maličkostech.

Beseda v českotěšínské Čítárně a literární kavárně Avion byla pro mladé posluchače v mnoha ohledech velmi inspirativní a její součástí se stalo i interview pro říjnové vydání školního časopisu MATES.

Mgr. Lenka Schajerová